zondag 24 november 2013

Kweeperen

Met de aankoop van ons huis in Schoondijke werden wij ook eigenaar van een bescheiden boomgaard.In de zomer en herfst hebben wij volop pruimen, kersen en walnoten. Ontzettend lekker, maar ook veel werk om alles te plukken, te rapen en te verwerken (als het niet direct wordt gegeten). Gelukkig hebben wij in deze tijd van het jaar ook veel gasten, die altijd blij verrast zijn als ze een doosje pruimen of kersen krijgen.

Af en toe is er een jaar dat er nauwelijks vruchten zijn, maar vaak is de oogst zo overvloedig dat we bijna niet weten wat we er mee aan moeten. Het huis is dan al snel gevuld met vele potten jam, waar onze ontbijtgasten van mogen genieten.

In onze tuin staan ook twee kweepeerbomen. De kweepeer (cydonia oblonga) is een harde peer, die niet rauw gegeten kan worden. De peer die oorspronkelijk uit Zuideuropese landen komt (en Japan) wordt gestoofd of bereid tot jam of moes. Liefhebbers weten hoe heerlijk de jam of gelei is en elk jaar staan er dan ook mensen in onze tuin die naar de kweeperen vragen. Inmiddels heb ik een behoorlijke lijst van liefhebbers en na een leuk familieweekend bij Mooi Vlaanderen onlangs zijn daar nog wat mensen bijgekomen.

De eerste jaren maakte ik gelei van de kweeperen. Dit jaar heb ik het anders gedaan en omdat het resultaat zo lekker is deel ik graag mijn nieuwe recept.

Schil een stuk of 6 grote kweeperen.
Verwijder de klokhuizen en snij de peren in stukjes.
Kook de kweeperen met een stokje vanille en een beetje water 20 minuten in de snelkookpan.
Verwijder het vanillestokje en maak alles fijn met de staafmixer.
Doe de moes door een (fijne) zeef.
Gebruik 1,2 liter van de moes met 1 pak geleisuiker. Voeg een beetje citroensap toe.
Kook de moes met de suiker en citroen enige minuten en schenk over in schone jampotten.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: